Vinbønder og vine

Jeg har valgt at arbejde med nogle få udvalgte vinbønder. De laver alle først og fremmest nogle fabelagtige vine, men det er også alle folk hvor jeg kan mærke at de har hjertet med i deres arbejde.

De har alle nogle anderledes tilgange til både mark- og kælderarbejde, baseret på egne erfaringer. For dem alle handler det i højere grad om at vinen skal bevare dens naturlige udtryk, frem for manipulation ved hjælp af tilsætningsstoffer eller moderne kælderteknikker. I nogles øjne er det lidt langhåret, men resultaterne tale deres eget entydige sprog. Det er ærlig vin der vil noget!

Et af de næsten uomgåelige tilsætningsstoffer i vinfremstilling er svovl, også kendt som sulfit, der kan tilsættes i flere faser af vinens opbringning. Svovl tilsættes til vin for at undgå oxidation, unormale dufte og uønskede gæringer på flasken. Svovl findes da også naturligt i vin, men i meget små doser ift. de tilsatte. Jeg er af den holdning at unormale dufte ofte er en forfejlet idé om at de fleste forbrugere ønsker et klassisk produkt. Til gengæld mener jeg at tilsat svovl kan have en negativ indvirkning på vinen og skabe ubalance, halsbrand og tømmermænd. Jeg syntes at vin uden tilsat svovl har en anden lebendigkeit, og jeg har i højere grad haft vinøse totaloplevelser med disse vine. Joël Courtault og Domaine de la Paonnerie tilsætter ikke svovl i deres vine.

Mine vine kan drikkes alene men jeg anbefaler at nyde dem godt selskab. Det gode selskab kunne typisk være en dejlig ret, og derfor har jeg valgt i mine vinbeskrivelser at beskrive til hvilken mad jeg mener at vinen passer særlig godt til. Jeg anbefaler dog på det kraftigste at du selv eksperimenterer men parringerne, og jeg vil meget gerne høre om dine erfaringer med mine vine i sammenhæng med mad.

Af og til spørger folk mig til hvorfor jeg ikke har amerikansk, australsk, sydafrikansk eller sydamerikansk vin i portefølgen. Det har jeg ikke af den simple grund, at jeg stadig har til gode at smage vine der er ligeså saftige, spændende og betalelige som dem jeg finder i Europa, og gerne nord for Rom.

Klik på en af vinbønderne for at læse mere om den enkelte bonde og vinene.

Samuel Boulay