Domaine la Paonnerie

Jaqcues et Agnes

Jaqcues et Agnés

Ægteparret Jacques & Agnès Carroget har deres fødder solidt placeret i jorden i Coteaux d’Ancenis – en relativt ny appelation , belligende imellem Anjou og Muscadet i den vestlige del af Loire. Jacques er den jordnære landmand og Agnés står for smilene. Ingen af dem er vist kommunikations-uddannet, men vinene taler også sit eget sprog der er let at forstå!
De er begge født ind i kommercielle vinbrug, men i halvfemserne gik det op for dem at deres jorde og planter langsomt gik til grunde pga. det intensive landbrug, og de besluttede at omlægge til økologi, hvilket de fik certificering på i 1997. Siden hen har de gået planken yderligere ud, først ved i 2001 at stoppe med at anvende konventionelt gær, senere hen er de begyndt at lave vine uden svovl, og i 2012 fik de deres biodynamiske certificering (selv om domænet i flere år  i praksis har arbejdet biodynamisk, men havde problemer med papirarbejdet).
I dag har de omkring 13 hektar og planlægger at skille sig af med flere hektar fra i det kommende år. Engang (da de havde endnu flere hektar) spurgte jeg ham: Kan i så håndhøste det hele? Svarede han: “Jeg forstår ikke spørgsmålet?”, med hvilket han på sin egen underspillede måde antyder at det er det mest flabede nogen længe har spurgt ham om.
Kvaliteten er i top og vinene har en utrolig læskende ukompliceret glug-glug stil, der dog skaber det problem at man hurtigt løber tør.
Alle vinene er ufiltrerede, biodynamisk certificerede og uden tilsat svovl.
Læs mere på deres egen hjemmeside lapaonnerie.fr


Rien Que Melon 2014
Hvor? Muscadet, Loire
Hvad? Melon de Bourgogne
Pris? 130kr
Druen bag denne vin er den for-området-typiske Melon de Bourgogne, men har ud over dens navne, ikke særlig meget med meloner at gøre. Stilen er mere salt og underspillet, og har et udpræget læskende element. Drik den til østers eller knivmuslinger!


Voila du Gros Lot 2014
Hvor? Coteaux d’Ancenis, Loire
Hvad? Grolleau Gris
Pris? 130kr
Så er der Jackpot! Grolleau Gris er en ret sjælden grå afart af den blå Grolleau-drue, og er ligesom denne en autokton (dvs. egnstypisk) drue fra Loire. Vinstokkene er over 100år gamle, hvilket sænker udbyttet og øger intensiteten. Stilen er virkelig charmerende frugtig, melon, pære, og munden let som sky. Drik den som den er, eller sæt den til asiatiske stærke retter.


Simplement Gamay 2014
Hvor? Coteaux d’Ancenis, Loire
Hvad? Gamay Noir à Jus Blanc
Pris? 130kr
Ren gamay fra skiffer og granit der giver vinen mineralitet og en saftlig  frugt. Den er let adstringerende, hvilket gør den velegnet til charcuterie.