Peter Jakob Kühn
Rheingau, Tyskland
Peter Jakob Kühn og hans familie driver deres berømmede biodynamisk certificerede vingård centralt i Rheingau. Kongen her er riesling. Flere af markerne er egentlig Erstes Gewächs (=fint), men det er de for beskedne til at skrive på deres flasker. Til gengæld vidner vinene om et grundigt stykke arbejde, udført af både familien og naturen. Vinene har en enormt rankhed, båret af syre og mineralitet, men er ligeledes modne i frugten, hvilket tilsammen gør vinene dybe og balancerede.
I nogle cuvéer arbejdes med fad (dampede, ikke ristede), hvilket giver vinene et mere burgundisk udtryk. De søde vine er blandt tysklands absolut bedste, og deres vine vinder gang på gang imponerende priser hos Gault Millau mv.
I dag af det primært den unge Peter Bernhard der står bag roret, og det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer.
Cuvée descriptions
+ Riesling Sekt
Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Kvarts, skiffer & silt
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær af basisvinen, 24 måneders lagring på bærmen i flaske før degorgering.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Jacobus
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Skiffer
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, modning på foudre og ståltank inden flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Alte Reben
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Skiffer
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, modning på foudre inden flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Rheinschiefer
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Skiffer
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, modning på foudre inden flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Hallgarten
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Skiffer & kvartsit
Vinifikation: Selektivt håndplukkede druer, langsomt skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, seks måneders lagring på foudre før flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Hallgarten Hendelberg
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Skiffer & kvartsit
Vinifikation: Selektivt håndplukkede druer, langsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, 16-måneders lagring sur lie på traditionelt dobbelt fad Doppelstückfass (2.440 L) før flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Doosberg
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Løss & kvarts
Vinifikation: Selektivt håndplukkede druer, langsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, 16-måneders lagring sur lie på traditionelt enkelt- og dobbelt fade før flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Lenchen
Type: Hvidvin
Drue(r): Riesling
Jordbund: Løss, rød kvartsit & mergel.
Vinifikation: Selektivt håndplukkede druer, langsomt skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, 16-måneders lagring sur lie i foudre før flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Spätlese
Type: Hvidvin, sød (ca. 65 g restsukker/l)
Drue(r): Riesling
Jordbund: Rød kvartsit & silt
Vinifikation: Selektivt håndplukkede druer, langsomt skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, og modnet i ståltank fær flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk
+ Frühenberg
Type: Rødvin
Drue(r): Spätburgunder
Jordbund: Kvartsit, skiffer & silt
Vinifikation: Selektivt håndplukkede druer, kort macerering (80% afstilkede, 20% hele druer), spontangæring på naturligt gær i rustfrit ståltank, lagret halvt på nye og halvt gamle barriques før flaskning.
Certificering: Biodynamisk & økologisk