Domaine de la Touraize

Jura, Frankrig

 

Det første der møder en, når man træder ind ad døren hos André-Jean og Helena er en væg med fantastiske forstenede og forkalkede fossiler. Det er som en slags overdimensioneret sættekasse, med terroirskatte fra deres forskellige parceller. Bag fossilerne står vinen fra den mark fossilet kommer fra. Her er der ingen tvivl om at terroir er altafgørende for vinene.

André-Jean og Helena dyrker vin på intet mindre end 12 hektar spredt i og omkring Arbois. Dette gør det muligt for dem at producere en bred vifte af meget terroirspecifikke vine, der spænder over blå mergel, kalk-ler, silt-ler og gruset mergel og så er jorden jo altså fyldt med fossiler i alle former og størrelser, især ammonitter, som også pryder deres etiketter!

Deres arbejde i kælderen er på en og samme tid grundigt og seriøst, men også legende og kreativt. Der er rent og alt står sirligt, men der er et virvar af forskellige ståltanke, gamle fade, nyere fade, cementæg og leræg og store alsaciske foudre, som var de første gæringstanke André-Jean købte secondhand og som han derfor har et helt særligt forhold til. 

Det her er i vores optik nogle af de mest underspillede og elegante vine fra Jura.


Cuvée beskrivelser

+ Les Dix Bulles

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): savagnin
Jordbund: kalk, ler & grus
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, flasket før færdiggæring, pétillant natural-style.
Certificering: Økologisk

+ Cremant du Jura

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): Chardonnay & savagnin
Jordbund: mergel med kalk
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, modning på tønder 8 måneder sur lies før 18 måneder på lægter.
Certificering: Økologisk

+ Cremant du Jura Brut Nature Levures Indigènes

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): Chardonnay & Savagnin
Jordbund: mergel med kalk
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, modning på tønder 8 måneder sur lies før 18 måneder på lægter.
Certificering: Økologisk

+ Les Voisines

Type: hvidvin
Drue(r): Chardonnay & Savagnin
Jordbund: Blå mergel med kalk fra fire lieu-diter: Petit Curolet, en Flandre, les Corvées & la Platiere
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, modning på foudre i 18 måneder, toppet op hver uge.
Certificering: Økologisk

+ Ammonites

Type: hvidvin
Drue(r): Chardonnay
Jordbund: rig mergeljord med grus, sydvest vendt skråning
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær, 24 måneder sur lies på kar før flaskning. Certificering: Økologisk

+ Savagnin Sous-voile

Type: oxideret hvidvin
Drue(r): Savagnin
Jordbund: Blå mergel
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær på ståltank. Modnet 30 måneder på 228l fade, på loftet uden temperaturstyring, hvilket gør at vinen danner et flor, der beskytter vinen fra oxidering og giver vinen sin koncentrerede smag.
Certificering: Økologisk

+ Cötes à Côtes

Type: Rødvin
Drue(r): Pinot Noir & Trousseau
Jordbund: Grå grusrig mergel
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, spontangæring på naturligt gær. Hatten vædes 2-3 gange om ugen uden at blive presset ned "infusion"-style.
Certificering: Økologisk

+ La Cabane

Type: Rødvin
Drue(r): Ploussard
Jordbund: Mergel
Vinifikation: Manuel høst, manuel afstilkning, spontangæring på naturligt gær. Hatten vædes 2-3 gange om ugen uden at blive presset ned "infusion"-style.
Certificering: Økologisk

+ Macvin du Jura

Type: Sød vin
Drue(r): Chardonnay & Savagnin
Jordbund:
Vinifikation: Manuel høst, skånsomt pres af hele klaser, efter 24 timer blandes juicen med Marc-brandy, der har lagret i 15 måneder. Derefter lagres macvinen i 12 måneder på træfade.
Certificering: Økologisk