La Paonnerie

Coteaux D’Ancenis, Loire, Frankrig

 

Carrogetfamilien har været vinbønder i Loire i seks generationer, men Jacques og Agnès Carroget har brugt mange år på at lave vin uden for Loire, især et par år i Tokaj i Ungarn, har været formende for dem.

Tilbage i Loire plantede de deres fødder solidt i Coteaux d’Ancenis – en relativt ny appellation, mellem Anjou og Muscadet i den vestlige del af Loire. Jacques er den jordnære landmand og Agnés står for smilene. Ingen af dem er vist kommunikationsuddannet, men vinene taler også sit eget sprog der er let at forstå!

De er begge født ind i kommercielle vinbrug, men i halvfemserne gik det op for dem at deres jorde og planter langsomt gik til grunde pga. det intensive landbrug, og de besluttede at omlægge til økologi, hvilket de fik certificering på i 1997. Siden hen har de gået planken yderligere ud, først ved i 2001 at stoppe med at anvende konventionelt gær, senere hen er de begyndt at lave vine uden svovl, og i 2012 fik de deres biodynamiske certificering (selv om domænet i flere år i praksis har arbejdet biodynamisk, men havde problemer med papirarbejdet). Domænet er også certificeret Nature et Progrés, en af de første certificeringer, der er fra 1964, dannet af landmænd. Nature et Progrés er en certificering der inden for naturlig vinbrug har vundet stadig større indpas de seneste år, da certificeringen ikke kun omhandler bæredygtig dyrkning af jorden, men ser holistisk på landbrugets bæredygtighed i forhold til arbejdsforhold, dyrehold og ressourcebrug.

I dag har de omkring 13 hektar og planlægger at skille sig af med flere hektar fra i det kommende år. Engang (da de havde endnu flere hektar) spurgte vi Jacques: Kan I så håndhøste det hele? Svarede han: “Jeg forstår ikke spørgsmålet?”, med hvilket han på sin egen underspillede måde antyder at det er det mest flabede nogen længe har spurgt ham om. Kvaliteten er i top og vinene har en utrolig læskende ukompliceret glug-glug stil, der dog skaber det problem at man hurtigt løber tør.

Jacques og Agnès har nu givet tøjlerne videre til deres datter Marie Carroget, en punket dame, der er ved at sætte sit eget præg på domænet, med nye etiketter og en lidt mere løssluppen energi i vinene.

Læs mere på deres egen hjemmeside lapaonnerie.fr

 

CUVÉE DESCRIPTIONS

+ Rien que Melon

Type: Hvidvin
Drue(r): Muscadet
Jordbund: Skifer
Vinifikation:
Certificering: Biodynamisk

+ Prologue Rosé

Type: Rosé
Drue(r): Gamay
Jordbund: Skifer
Vinifikation:
Certificering: Biodynamisk