LeLarge-Pugeot

Vrigny, Champagne, Frankrig

 

Champagnehuset Lelarge-Pugeot er familiedrevet i 7 generationer, siden 1799! Christopher mødte datteren Clémence i København til Bio Bulles - en smagning med økologiske champagner. Historien om LeLarge-Pugeot er i høj grad historien om mennesker, der langsomt finder deres selvsikkerhed i deres intuition omkring mere naturlig vindyrkning i takt med at de bliver mere fortrolige med deres terroir. Deres omlægning til naturlig vinificering og deres mere og mere permakulturelle arbejde i markerne er en historie fuld af håb, i et ellers meget konservativt vinområde, understreget af deres emblem, mælkebøtten.

Netop Clémence har været central i vinhusets vej til 100% naturlighed. Hun overtalte i 2010 sine forældre til at få vinmarkerne certificeret økologisk. I 2017 tog hun skridtet videre og omlagde til biodynamisk dyrkning og er siden også begyndt at plante træer i vinmarkerne, den såkaldte “vitiforrestry”-metode, som vi ser flere og flere vinbønder tage til sig. Dette er i høj grad med til at øge biodiversiteten i markerne og dermed styrke stokkene mod sygdomme, samtidig med at træerne kan skærme mod hagl og sol og holde på fugten i jorden.

Men vejen til økologi startede allerede i 90’erne, da Dominique LeLarge og Dominique Pugeot (ja, de hedder begge Dominique) begyndte at nedtrappe og til sidst fuldstændig stoppede med at bruge pesticider og herbicider i deres vinmarker med begrundelsen “hvorfor ville vi gøre noget ved vores stokke, som vi ikke ville gøre ved os selv?”. I dag har familien også bistader i markerne og en virkelig dejlig Border Collie, Nova, som er vinkælderens beskytter. Siden 2014 har de produceret flere og flere cuvéer uden sulfitter tilsat.

Deres vinstokke er fordelt ud over 40 plots med i alt 8,7 hektar vinmark. Der dyrkes meget Pinot Meunier, men også noget Pinot Noir og Chardonnay. LeLarge-Pugeots styrke er klart deres dybe og runde Pinot Meunier-baserede champagner, der balancerer mellem det kraftfulde og det elegante.

 

CUVÉE BESKRIVELSER

+ Tradition Extra Brut

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): P. Meunier, Pinot Noir & Chardonnay (50% / 40% / 10%)
Jordbund: Kridt, ler & lermuld
Vinifikation: Håndhøstet, afstiklet, presset og modnet ti måneder på foudre. Solera af to vintages, to år sur lie på flaske før degorgering og frigivelse.
Certificering: Økologisk

+ Nature et non dosé

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): Pinot Noir & Chardonnay (50% / 50%)
Jordbund: Kridt, ler & lermuld
Vinifikation: Håndhøstet, afstiklet, presset og modnet tolv måneder på foudre eller ståltank. 36 måneder sur lie på flaske før degorgering og frigivelse.
Certificering: Økologisk

+ Les Meuniers de Clémence

Type: Mousserende hvidvin
Drue(r): Pinot Meunier
Jordbund: Kridt, ler & lermuld
Vinifikation: Håndhøstet, afstiklet, presset og modnet seks måneder på stål. Seks år sur lie på flaske før degorgering og frigivelse.
Certificering: Økologisk

+ C'est sucré

Type: Mousserende hvidvin (28 g restsukker/L)
Drue(r): Pinot Meunier, Pinot Noir & Chardonnay
Jordbund: Kridt, ler & lermuld
Vinifikation: Håndhøstet, afstiklet, presset og modnet ti måneder på foudre og stål. Solera af to vintages, to-tre år sur lie på flaske før degorgering og frigivelse.
Certificering: Økologisk

+ Rosé de Saignée

Type: Mousserende Rosévin
Drue(r): Pinot Meunier
Jordbund: Kridt, ler & lermuld
Vinifikation: Håndhøstet, 32-timers maceration, presset og modnet seks måneder på fad. Tre til fire år sur lie på flaske før degorgering og frigivelse.
Certificering: Økologisk