Camille & Mathieu Apffel

Savoie, Frankrig

 

Mathieu Apffel kommer oprindeligt fra Jura, men producerer nu rene og energiske vine længere sydpå, i Savoie. Han begyndte at lave vin som et sideprojekt med en ven i 2013, men gik solo et par år efter - senere med selskab af sin kone Camille.
Mathieu & Camille bruger biodynamiske metoder i et forsøg på at finde balance mellem vinstokke, planter og mennesker. Terroirforståelsen hos dem er præget af dette samspil mellem den savoyardiske natur og menneskene, der kultiverer den. Det er tydeligt i alle Apffel-vinene at de er fra Savoie, men i lige så høj grad kan man smage Apffels menneskelige intention!

Mathieu og Camille’s arbejde med vinene i kælderen er virkelig interessant, da de lader de forskellige cuvéer gære og lagre på tværs af forskellige typer tanke, fade og kar. Det skaber ret udtryksfulde og livlige vine, men uden at vinene bliver for styret og stjæler terroirets energi. Alle vinene er ufiltrerede og for det meste usvovlede, da Mathieu i sine tidlige dage fandt ud af, at han foretrak vinene, før de var 'færdige' med filtrering og tilsætninger.

 

cuvée description

+ Avant la Tempête

Type: Hvidvin
Drue(r): Jacquère
Jordbund: Kalksten & ler
Vinifikation: Håndhøstet og spontan gæring med blandet ét års opvækst på hhv. ⅓ fiberglas, ⅓ fad, ⅓ sandsten. Ufltreret og usvovlet.
Certificering: Økologisk

+ Terroir de Saint Alban

Type: Hvidvin
Drue(r): Jacquère & Altesse (50/50)
Jordbund: Kalksten & ler
Vinifikation: Håndhøstet og spontan gæring med blandet opvækst på hhv. ⅔ fiberglas, ⅓ fad. Ufltreret og usvovlet.
Certificering: Økologisk

+ Soleyane Blanc

Type: Hvidvin
Drue(r): Altesse
Jordbund: Kalksten & ler
Vinifikation: Håndhøstet og spontan gæring med blandet opvækst på hhv. ⅔ fiberglas, ⅓ fad. Ufltreret og usvovlet.
Certificering: Økologisk

+ Soleyane Rouge

Type: Rødvin
Drue(r): Mondeuse & Pinot Noir (85/15)
Jordbund: Kalksten & ler
Vinifikation: Håndhøstet og spontan gæring af hele klaser med ti dages semi-carbonisk maceration i glasfiber og stål. Ni måneders lagring sur lie på gamle fade og glasfiber. Ingen afklaring eller filtrering.
Certificering: Økologisk

+Ô Narcisse

Type: Rødvin
Drue(r): Mondeuse
Jordbund: Mergel
Vinifikation: Håndhøstet og spontan gæring af hele klaser med ti dages semi-carbonisk maceration i glasfiber og stål. Ni måneders lagring sur lie på ⅔ gamle fade og ⅓ glasfiber. Ingen afklaring eller filtrering.
Certificering: Økologisk

+ Friand et Juteux

Type: Rødvin
Drue(r): Mondeuse (delvist negocé)
Jordbund: Kalksten
Vinifikation: Håndhøstet og spontan gæring af hele klaser med ti dages semi-carbonisk maceration i glasfiber og stål. Ni måneders lagring sur lie på gamle fade og glasfiber. Ingen afklaring eller filtrering.
Certificering: Økologisk