Thomas Popy

Mesnay, Jura, Frankrig

 

Thomas Popy er meget nede på Jorden, han er den slags menneske, der udtrykker sig gennem hans vine og helst lader dem tale for sig selv. Og det kan han også sagtens slippe af sted med, for hans vine er ekspressive og terroirdrevne. De fortæller langsomme historier og tålmodighed, stilhed og skønhed. 

Thomas er ekstremt kompromisløs, hvilket vil sige at han i vinmagerbeslutninger altid vender sig mod det, han mener kan gøre vinen bedre og aldrig hvad der kan gøre udbyttet større. Han har fx revet en masse stokke op, som han ikke var tilfreds med for at plante nyt, selvom han ikke har mere end 2 hektar, han har investeret i terra cotta-æg, fordi han var træt af at fadene smagte for forskelligt og han lader rodsystemet til vinstokkene stå i tre år for at de rigtig kan få fat, før han poder vinen på. Her har vi altså at gøre med en mand, der laver vin, for vinens skyld, og til trods for at han holder sig meget for sig selv, har hans vine fået kultstatus på meget kort tid. 

Thomas er egentlig opvokset i Beaujolais og har arbejdet for Julie Balagny, som stolt kalder ham for sin stjerneelev. Han har også arbejdet for Pierre Overnoy, Emmanuel Houillon, Michel Guignier og Jean-Claude Lapalu og er altså endt med at slå sig ned i smukke Mesnay i Jura efter at han fik fat i et lille parcel Chardonnay Melon À Queue Rouge og Savagnin ”Sous la Roche Maldru”. Det er et meget smukt sydvendt parcel, omkranset af skov, som han selv mener er det kønneste parcel i Jura og sammenligner med Balagnys ”En Remont”. Vinene lagres i hans meget dybe kælder, som giver ham mulighed for at arbejde med tygdekraften, samtidig med at temperaturen er meget stabil.

Thomas er begyndt at holde længere på hans vine, han mener at mange af hans hvide skal have minimum 4 år på flasken før de skal åbnes og de næste vine vi modtager fra ham har allerede ligget 3 år med en opfordring om at vi lader dem ligge et par år, før vi begynder at sælge dem.

 

Da vinene er sjældne allokerer vi dem. Hvis du er interesseret i at arbejde med Thomas Popys vine skal du endelig kontakte os, så ser vi på det.


CUVÉE DESCRIPTIONS

+ Sous la Roche du Feu

Type: Hvidvin
Drue(r): Chardonnay
Jordbund: Kalksten & Mergel
Vinifikation: Håndhøstet, direkte pres af hele klaser. Afklaring af mosten ved 24-timers sedimentering i tank. Spontan gæring og lagring i ældre barriques efterfulgt af samling i ståltank før flaskning.
Certificering: Ingen

+ Le Clos Bareth

Type: Rødvin
Drue(r): Trousseau
Jordbund: Kalksten & Mergel
Vinifikation: Håndhøst og afstilking. Spontan gæring i ståltank og lagring i ældre barriques før flaskning.
Certificering: Ingen